FAS bira najbolje predstave za decu i mlade

Na Festivalu se dodeljuju dve ravnopravne nagrade: Nagrada za najbolju predstavu prema odluci Stručnog žirija i Nagrada za najbolju predstavu prema odluci Žirija pedagoga.

Stručni žiri čine predstavnici autorskog tima ili glumačkog ansambla svakog pozorišta koje učestvuje na festivalu, po sistemu koliko predstava – toliko članova žirija. Na ovom, 2/3.FAS-u učesničke predstave u takmičarskom programu predstavljaju Jovana Cvetković (Pozorište lutaka Niš), Sonja Kotorčević (Puls Taeatar Lazarevac), Emil Kurcinak, (Pozorište mladih Novi Sad), Aleksandra Miladinović (Hop.La!), Jovana Rakić (Stanica-Servis za savremeni ples), Dijana Mitrović (DAH), Marija Cvetković (Malo pozorište “Duško Radović”, Jovan Popović (Pozorište lutaka “Pinokio”), Miloš Milovanović (Pozorište za decu Kragujevac) i Jovan Caran (Narodno pozorište “Toša Jovanović”)

U cilju stimulacija razmene između umetnika i pedagoga, a na taj način i uticanje na bolju komunikativnost predstava sa ciljnom grupom – decom i mladima, na FAS-u postoji i Žiri pedagoga, koji ove godine čine: Sandra Maksimović , mr. prof.srpskog jezika i kulture, Suzana Plavanjac,stručni saradnik-pedagog i Dušan Blagojević professor srpskog jezika i kulture.

Na kraju svakog takmičarskom dana članovi Žirija pedagoga i Stručnog žirija predvođeni moderatorkom razmenjuju svoje utiske u razgovoru otvorenom za javnost. To je prostor u kome osnažujemo našu zajednicu umetnika i članova, predstavnika institucionalne i nezavisne scene pozorišne i plesne umetnosti za decu i mlade u ASITEŽ-u, ali i nastavnika i pedagoga, predstavnika obrazovanja. Zadovoljstvo i osveženost novim iskustvom članova oba žirija nakon završenog prvog FAS-a, kada smo prvi put isprobali ovaj novi model žiriranja, na najbolji način govore o potrebi i opravdanosti ovakvog festivala i potencijalu koji nosi i koji može da pridonese pozitivnom pomaku u razvoju oblasti pozorišne i izvođačke umetnosti za najmlađe i mladu publiku.Moderator ovih razgovora je dramaturškinja I dramska spisateljica Branislava Ilić.

Još jedna od odlika FAS-a je i sam koncept festivala prema kome ne postoje selektori, već učesnici sami predlažu predstavu sa kojom učestvuju na festivalu. Tako će na ovom, dvostrukom izdanju festivala publika biti u prilici da pogleda sledeće predstave: „Dečak sa koferom” (Malo pozorište „Duško Radović”), „Srebrni car” (Puls teatar Lazarevac), „Debela” (Pozorište mladih Novi Sad), „Žabac i stranac” (Hop.La!), „Tu sam ispod polovine kapi” (Stanica - servis za savremeni ples), „Za tvoje dobro” (Dah teatar), „Palčica” (Pozorište lutaka iz Niša), „Bela griva” (Pozorište lutaka „Pinokio“), „Tihi dečak” (Pozorište za decu Kragujevac) i „Divljožder” (Narodno pozorište „Toša Jovanović”)

Domaćin festivala je Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda, dok će se predstave izvoditi i na scenama Prvog prigradskog pozorišta - Puls teatra Lazarevac, Pozorišta lutaka „Pinokio“ i Kulturnog centra „Magacin“. Festival će svečano biti otvoren u sredu, 27. oktobra u 11.30 časova, dok je zatvaranje festivala, praćeno dodelom nagrada, zakazano za nedelju, 31. oktobar u 17 časova na istom mestu.

Incijativa za uspostavljanje festivala ASITEŽ-a pokrenuta je 2015. godine na sastanku članova tadašnjeg Izvršnog odbora, a festival je pokrenut 9. maja 2019. godine, pod sloganom „Pokrenimo priču“. Uspeh prvog izdanja 2019. godine pokazao je koliko je ovakav festival potreban i dobrodošao kao mesto razgovora i uspostavljanja vrednosti i puta daljeg razvoja profesionalne srpske pozorišne i plesne scene i kulture za decu i mlade.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda - Sekretarijat za kulturu, a festival su podržali i Francuski institut – Teatroskop i kompanija Audiovox.